10 tips voor de feestdagen voor het hele gezin!

Maak met deze tips van de feestdagen een gezellige en veilige tijd!

 • Wijs 1 iemand aan die de aansturing doet in het contact tussen de kinderen en hond. Als iedereen zich er (goedbedoeld) mee bemoeit wordt het vaak onduidelijk en erg onrustig.
 • Leer hoe je een hondenbrandje kunt blussen. Stel dat er zich een situatie voordoet waarbij de hond een negatieve ervaring op doet met een kind dan noem ik dat een hondenbrandje. Als er meerdere van deze situaties zich voordoen kan er een grote brand uitbreken met het risico op een groter incident. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je een klein brandje meteen leert blussen.
 • Zorg dat je een leuk spel voor kind&hond gereed hebt, zodat je op een vast moment samen met de kinderen en hond iets leuks kunt doen. Door dit idee gereed te hebben hoef je naast alle kerstperikelen, cadeaus, boodschappen doen en kerstdiner maken, er niet meer over na te denken.
 • Zorg dat je hond geen giftige voedingsmiddelen tot zich kan nemen door dit goed op te bergen. Denk aan chocolade, avocado, rozijnen, druiven, enz.
 • Maak alvast een planning, waar ook de hond deel van uit maakt. Dit geeft rust, duidelijkheid en structuur tijdens deze drukke dagen.
 • Maak met het hele gezin een lekkere wandeling samen met de hond. Iedereen kan even lekker de benen strekken, waardoor de hond en kinderen lichamelijk moe zijn, wat voor meer rust in huis zorgt. Je kunt daarnaast ook voor kiezen om nog een extra spelmoment in te lassen, waarbij de kinderen (onder begeleiding) een leuk spel doen met de hond.
 • Zorg dat je hond een rustige plek in huis heeft waar hij zich terug kan trekken en waar hij niet gestoord kan worden.
  Probeer om de afspraken die er zijn rondom de kinderen en de hond ook die dagen gelden. Dit geeft duidelijkheid voor zowel de kinderen als de hond.
 • Bereidt alles zo goed mogelijk voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vullen van de Kong of het en huis hebben van kauwmateriaal. Als jullie zelf aan het kerstdiner zitten, dan heeft de hond ook een leuke en lekkere bezigheid.
 • Probeer zoveel mogelijk de normale routine vast te houden. Dit zorg voor voorspelbaarheid en minder stress bij de hond en dus ook uiteindelijk voor jou als eigenaar.

Leuk spel voor de kinderen en de hond

Met deze 3 tips stel je een veilig kader rondom het spel.

 • Laat je kind met de hond spelen zonder direct fysiek contact. Dat houdt in dat kinderen geen balletjes uit de bek van de hond pakken, maar ook niet stoeien of tikkertje spelen.
 • Start spel op het juiste moment, dus niet als je hond of je kind nog helemaal opgewonden is van een vorige activiteit.
 • Maak afspraken met kinderen over het spelen met de hond. Bespreek de regels zodat daar op teruggevallen kan worden als ze toch in een ongewenste spelsituatie terecht komen. Denk hierbij aan hoe vaak je het spel speelt en wat wel en niet mag.

Brokjes verstoppen
Afhankelijk van de leeftijd kun je de kinderen meer zelf laten doen. Blijf wel altijd in de buurt om te helpen of bij te sturen

Stel de kinderen vragen zoals:

Welke koekjes vindt de hond lekker?
Hoeveel koekjes gaan we verstoppen?
Waar ga je ze verstoppen?

Je kunt er voor kiezen om de hond binnen te laten wachten, zodat de kinderen de koekjes in alle rust buiten kunnen verstoppen.

Na het verstoppen mag de hond naar buiten en de brokjes zoeken.

Let hierbij wel goed op! Mocht je hond er problemen mee hebben dat er mensen bij het voer o.i.d. in de buurt komen, dan zorg je dat de kinderen op een vaste plek blijven staan en de hond niet storen in zijn zoektocht.

Hele fijne feestdagen gewenst!

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs