De kindvriendelijke hond

Regelmatig hoor ik mensen om me heen vertellen dat ze voor een specifiek ras gekozen hebben, omdat ze zo kindvriendelijk zijn. Ik vraag me af wat deze mensen precies bedoelen met een kindvriendelijke hond?

Is dat een hond die alles tolereert van kinderen? Of is het een hond van een bepaald ras of kruising met karaktereigenschappen die ideaal passen bij kinderen omdat ze niet snel zullen bijten?

Een kindvriendelijke hond?

Ik vind het een lastige. Moet een hond namelijk maar alles tolereren van kinderen? Ik denk van niet.ย 
Een hond heeft recht op rust en ruimte. Als ouder/verzorger is het belangrijk om er voor te zorgen dat de kinderen gestuurd worden in het contact met de hond. Mag het kind naar de hond als deze in de mand ligt? Wat doe je als de hond rustig aan het eten is? Laat je je kind zijn gang gaan en de brokken uit de bak halen of de hond storen?

Gelukkig zijn de meeste honden heel tolerant naar kinderen toe, maar er zullen momenten of situaties zijn waardoor de hond in een lastige situatie terecht komt waardoor hij gaat reageren op een manier die wij niet gewenst vinden. Door de ogen van de hond een heel logische reactie en voor ons, als je je goed verdiept in het gedrag van je hond, heel begrijpelijk.

Het zou beter zijn als we ook de kindvriendelijke honden laten zien dat ze niet om de haverklap geknuffeld worden als het ons uitkomt, waardoor ze op een gegeven moment toch moeten grommen om eigen ruimte te krijgen, dat ze rust hebben tijdens het eten, zodat ze hun voerbak niet hoeven te gaan verdedigen, dat als ze in de mand liggen, niet gestoord worden, zodat ze weten dat dat hun veilige en rustige plekje is. Dan brengen we namelijk de kindvriendelijke honden niet in een situatie waardoor ze ineens niet meer kindvriendelijk zijn.

Kinderen worden het vaakst gebeten door een kindvriendelijke hond. Hoe kan dit nu? 

Deze honden worden vaak gezien als knuffeldier, waardoor kinderen (maar ook volwassenen) meer geneigd zijn om over de grens van de hond te gaan. De grens ligt bij deze honden een stuk hoger, maar ook deze kan een keer bereikt worden, met alle gevolgen van dien.

Voor ouders ligt hier dus een heel belangrijke taak!
– Leer situaties kennen waarin jouw hond zich niet prettig voelt en ga daarmee aan de slag, indien nodig met hulp.ย 
– Herken stress-signalen van je hond.
– Stuur je kinderen aan in het contact met je hond. Leer ze van kleins af aan wat wel en niet kan!
– Volg de online training Ontdek de 5 risico’s

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs