Ik denk niet dat er een woord is wat in hondentraining zo beladen is als de muilkorf. Zodra dit genoemd wordt is het vaak ineens stil. Waar traphekjes, benches, kinderboxen noem het maar op geplaatst wordt voor veiligheid, is de muilkorf een woord wat aardig wat weerstand teweeg brengt.

Begrijpelijk ook, want het liefst wilt niemand een hond die een muilkorf om moet. Echter zijn er soms situaties waarbij veiligheid in het geding komt en door het gebruik van de muilkorf, de hond nagenoeg normaal kan functioneren en vrij kan rondlopen.
Bij de dierenarts zijn er veel honden die vanwege pijn of angst het beste een muilkorf kunnen dragen voor de veiligheid van iedereen. Er zijn echter ook situaties in huis waarbij een muilkorf onmisbaar kan zijn. Als je in training bent en je weet dat je hond durft te snauwen, is het fijn dat je zeker weet dat hij geen schade kan toe brengen, waardoor je zelf een stuk rustiger en veiliger kunt oefenen.

Ook in het contact met kinderen kan het heel fijn zijn dat je hond een muilkorf draagt.
Stel je hond vindt kinderen niet zo leuk, maar soms komen er toch kinderen over de vloer. Je kunt er voor kiezen om je hond altijd weg te zetten, maar als hij er bij kan zijn zonder een groot risico te vormen, maakt dit het voor iedereen leuker. Vooropgesteld hierbij is dat de hond het in het algemeen wel oké vindt met kinderen in de buurt, maar dat er een bepaalde trigger kan zijn waar hij op kan reageren. Als je hond namelijk erg angstig is voor kinderen, dan is het soms beter voor de hond om zich ergens lekker terug te kunnen trekken.
Belangrijk in dit alles is dat je de muilkorf op een leuke manier aanleert en dit stapsgewijs opbouwt. Hierdoor krijgt de muilkorf voor de hond (en jezelf 😉) een positieve associatie en dat is heel belangrijk!
Mocht je er over nadenken om een muilkorf aan te schaffen kijk dan heel goed dat deze netjes past. Als deze niet lekker zit, krijgt de hond hier last van. Koop ook een muilkorf en geen snuitje. Met een snuitje kunnen ze bijna niet hijgen, niet drinken en geen voer aannemen. Dit kan met een goede muilkorf allemaal wel. Een snuitje is dus prettig als je het maar heel even gebruikt.
En ga oefenen! Maak het leuk en leer de muilkorf het liefste aan nog voordat je hem nodig hebt!

Redenen voor het dragen van een muilkorf of snuitje:

– Eten van niet eetbare spullen
– (Angst)-agressie bij de dierenarts
– Uitvallen op straat
– Onverwacht kunnen reageren
– In sommige landen is het verplicht in openbare ruimtes
– Angstbijten
– Agressie

Draagt jouw hond soms wel eens een muilkorf of snuitje om welke reden dan ook?

Dat wil niet zeggen dat je een vervelende hond hebt, maar dat hij een verantwoorde eigenaar bent!

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs