Feiten en Fabels over kind en hond

Er gaan nog steeds veel hardnekkige fabels rond over kind en hond. Om meer duidelijkheid te geven en te zorgen voor meer veiligheid voor kinderen en honden deel ik ze hier!

FABELS

baby en hond

Geef je hond na de geboorte een poepluier van de baby, zodat hij kan wennen

Een hardnekkige fabel die nog steeds de ronde doet. Het probleem is dat honden gaan leren dat ze iets met die poepluier moeten, met als gevolg dat als de kleine gaat kruipen de hond een volle luier ziet als iets erg interessants. Niet handig dus. Gelukkig zijn er andere veilige manieren om je hond goed aan de baby te laten wennen, zoals bijvoorbeeld een goed geschreven en geoefend script voor de 1e ontmoeting.

Honden moeten altijd als laagste in de rang staan om problemen te voorkomen tussen kind en hond

Het belangrijkste om problemen te voorkomen tussen kind en hond is het goed leren kijken naar de lichaamstaal van je hond, het goed aan kunnen sturen van kinderen en het eventueel managen van de omgeving!
EN eventueel hulp te zoeken als je zelf niet goed weet hoe je het probleem op kunt lossen.
Dominantie en rangorde bij honden wordt vaak gebruikt als de hond gedrag laat zien wat niet wenselijk is, zoals grommen, uitvallen aan de lijn enz. Echter is er door nieuwe onderzoeken uitgewezen dat honden zich op een bepaalde manier gedragen, omdat ze ook dingen wel of niet fijn vinden, net zoals wij mensen en dit niks te maken heeft met het hoger op willen komen.
Kinderen en honden kunnen heel goed samen leven, als er maar met beide rekening gehouden wordt en veiligheid in acht genomen wordt.

Een hond in een gezin is dus niet bezig met hoger op komen ed. dus is het een fabel dat honden onderaan in de rang horen te staan t.o.v. kinderen.
Het niet hoger laten liggen van de hond, het moeten weg halen van botjes en voedsel, het niet als eerste door een deur gaan zijn dus ook fabels om een hond ranglager te laten zijn. Dit wil niet zeggen dat jij het goed moet vinden als je hond op de bank ligt. Als jij je hond liever niet op de bank wilt, dan is dat natuurlijk prima, maar mag hij dat wel is dat ook goed. Mag je hond niet als eerste door de deur vanwege de veiligheid is dat natuurlijk heel goed om te oefenen. Het weg nemen van voer en botjes van honden kan voeragressie in de hand werken en is dus gevaarlijk om te doen. Beter kun je je hond leren dat handen geven i.p.v. nemen. Lees hier meer over rangorde tussen kind en hond.

Ik heb met mijn hond gehoorzaamheidstraining gevolgd. Hij luistert super goed, dus zal hij geen moeite hebben met kinderen om zich heen

Ook honden die goed luisteren hebben hun grenzen. Aan ons om deze grenzen te bewaken en te zorgen dat niemand (volwassenen en kinderen) over deze grenzen heen gaat.

kind en hond

Kinderen moeten het voer of bot af kunnen pakken om te laten zien dat ze hoger in rang staan

In de eerste plaatst is dit natuurlijk harstikke gevaarlijk, omdat sommige honden eten en botjes erg belangrijk vinden en deze dus gaan verdedigen. Heb je een hond die het prima vindt, ga het ook dan niet wegpakken, omdat hij dan eventueel voernijd kan gaan ontwikkelen.

Kinderen mogen geen kunstjes of oefeningen met de hond doen

Zeker mag dit, maar kijk goed naar de leeftijd van het kind en of het kind het aan kan. Blijf er in eerste instantie bij, zodat je kunt observeren of het voor beide leuk is!

Met eigen kinderen zal een hond nooit problemen hebben, omdat ze dit beschouwen als gezinsleden

Dit hoor ik heel vaak, maar als een hond niet in opgegroeid met kinderen of een negatieve ervaring hebben gehad kan het zomaar zijn dat hij ook moeite heeft met kinderen uit het eigen gezin! Kijk dus goed naar de signalen van de hond en onderneem actie indien nodig!

Kinderen mogen de hond niet uitlaten

Ook dit is afhankelijk van de leeftijd van het kind en of het kind het aankan. Ga de eerste keren zeker mee en vraag ook aan het kind wat ze zouden doen als dit of dat zou gebeuren.

FEITEN

Laat kind en hond nooit alleen samen

Veiligheid staat op de 1e plaats dus alleen laten kan risicoโ€™s met zich meebrengen. Een kind kan naar de hond toe gaan en iets doen wat de hond niet leuk vindt, waardoor hij kan reageren op een manier die niet wenselijk is. MAAR in 95% van de incidenten staan ouders/verzorgers op nog geen meter afstand als het gebeurt, dus nooit alleen laten samen is een goed advies, maar veel belangrijker is om te leren om goed te kijken wat er gebeurt en op tijd te handelen voor het mis gaat!

Kinderen mogen nooit in de mand of bench van de hond komen

Elke hond heeft recht op een rust en slaapplek en een plek waar hij zich veilig terug kan trekken. Mochten kinderen toch steeds ernaar toe gaan is het belangrijk om te gaan onderzoeken hoe je dit op kunt lossen.

Grommen moet je NOOIT straffen

Een hond die gromt geeft aan dat hij iets niet prettig vindt. Belangrijk is om hem hiervoor NIET te straffen, omdat hij dan niet meer gromt (omdat hij dit niet meer durft) en dus kan bijten. Onderneem wel actie! Ga onderzoeken wat er gebeurde en kijk of je hier anders in moet handelen of misschien hulp in moet schakelen

Laat kinderen geen trekspelletjes spelen

De meeste honden vinden trekspelletjes heel leuk, maar vaak eindigt het met kinderen in huilen. Kinderen zijn nog niet sterk genoeg en weten niet goed hoe ze het spel kunnen stoppen waardoor het soms te ruw wordt. Voor de zekerheid niet doen dus! Er zijn veel betere en leukere alternatieven.

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs