Hoe bereid je je hond voor op de komst van een baby

In deze gastblog neemt Marijn van Dierenlantijntjes je mee in hoe zij haar hond Faido meenam in de voorbereiding op de komst van de baby.

Een serieuze vraag waar je goed over na moet denken. Gelukkig doen steeds meer mensen dat.

Hoe ging dit bij ons toen Annemijn nog Ikkie was en veilig in mijn buik leefde? Vol vertrouwen in Faido zouden wij dit avontuur aan gaan en voorbereiding, nou dat was vooraf niet nodig hadden wij voor ogen.

Na de geboorte zouden we zorgen dat hij kleding van haar kon ruiken zodat als hij thuis zou komen dat ze een herkenbare geur was. Daar hadden wij ons volledig op vast gepind, dat was meer dan genoeg. Faido is een relaxte hond en kan dat handelen.

En als het dan toch niet gaat, zoals je van tevoren bedacht hebt?

Totdat ik bij toeval in gesprek ging met een gedragstherapeut over de hond en de komst van onze baby. Zij vertelde ons gaat de baby dan niet huilen en weet je hoe hij daar op reageert? Oei, natuurlijk dat is een onbekend geluid voor hem en dat kan weleens heel indringend zijn.

baby en hond

Door hem zijn neus te laten gebruiken met simpele voerspelletjes zouden we hem er aan kunnen laten wennen. Echter was ik al behoorlijk ver in mijn zwangerschap en had hierdoor enorme spijt dat ik hier niet eerder mee begonnen was.

Gelukkig hadden we nog en zijn dan ook direct aan de slag gegaan met het spelen van voerspelletjes met op de achtergrond het gehuil van een baby. (Ik kan je vertellen er zijn heftige babyhuiltjes online te vinden. Dit is ideaal oefenmateriaal)

Faido bleek er gelukkig redelijk oké mee, maar we zijn toch blijven oefenen met hard gehuil en zacht en verschillende toonhoogtes. Zodat hij ontspannen zou blijven en niet gestresst zou raken.

Na de geboorte

Zodra ze geboren was zijn we vrijwel direct met het geboortemutsje en de kleding naar Faido toe gegaan, zodat hij de geur zou leren kennen.

Iedere dag gingen we naar hem toe met verse kleding. In het begin bleef hij intens snuffelen, likken en erin bijten. In het verloop van de week werd dit minder.

Toen was daar het moment dat hij echt ging kennismaken met onze kleine meid. Eerst Faido thuis laten komen en Annemijn veilig in de box. Hij moest eerst zijn huis grondig onderzoeken. Zodra hij daarmee klaar Annemijn bij mij op schoot met haar hoofdje veilig dicht bij mama en haar voetjes daar kon hij aan snuffelen. Dit deed hij heel oké en relax.

eerste ontmoeting baby en hond

De eerste kennismaking was een feit, duurde het lang. Nee, het was eigenlijk van korte duur.
De tijd die daarna kwam hebben we hem bewust erbij gelaten en op afstand en soms heel dichtbij laten ruiken en ervaren.
Vond hij het te spannend, dan haalden we hem uit de situatie met bijv. en Kong.

Kortom wij kijken terug op een geslaagde en rustige kennismaking met onze kleine meid.
Echter ben ik bij de tweede hier wel eerder mee begonnen, gezien er toch opnieuw weer een andere fases aan breekt.

Lieve groetjes Marijn

Ps. Inmiddels is Marijn bevallen van een 2e kindje en ook daar is de eerste ontmoeting heel rustig en mooi verlopen!

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs