Je hond voorbereiden op de komst van de baby. Waarom tijdens de zwangerschap?

Je ziet het helemaal voor je, de eerste ontmoeting tussen jullie baby en jullie hond. Je fantaseert er al lang over en hebt het perfecte plaatje helemaal in je hoofd. Maar tijdens het voorbereiden, het afstrepen van alle lijstjes, het babyproof maken van de woonkamer en inrichten van de babykamer heb je toch het gevoel dat je nog iets moet met de hond. Want hoe kun je de hond nu echt goed voorbereiden op de komst van de baby?

Je struint internet af en vindt her en der wel wat adviezen, maar of die kloppen en echt nodig zijn is lastig te bepalen. Ook van familie en vrienden krijg je tips. Je moet de eerste poepluier aan de hond geven, de hond moet de baby een keer helemaal af likken, maar zijn dit nog wel adviezen van deze tijd?
Je gaat het proberen op je eigen gevoel. Het zal allemaal goed gaan en de hond zal zich wel aanpassen als de baby er eenmaal is. Het is ten slotte een deel van de familie.
Eindelijk is na lang wachten de kleine daar en wil je hem of haar graag kennis laten maken met je hond. De hond heeft jou al even niet gezien, omdat je in het ziekenhuis bent bevallen of nog een paar dagen boven bent geweest en je wordt zeer enthousiast begroet, maar je hebt de baby op de arm en bent nog niet helemaal fit. Je duwt de hond weg en moppert op hem. Dit was nou datgene wat je eigenlijk niet wilde.

De voorbereiding op de komst van de baby

baby hond voorbereiden
Zwanger en een hond

Dit is de reden dat het goed is om tijdens de zwangerschap al te starten met het voorbereiden van de hond op de komst van de baby. Tijdens de zwangerschap heb je namelijk nog tijd om alles door te nemen en te oefenen. Mocht je tegen problemen aanlopen kun je deze nog aanpakken. Op het moment dat de baby er is heb je vaak nog maar weinig tijd en energie om hiermee aan de slag te gaan, waardoor je misschien veel minder relaxt door de kraamperiode gaat.

Daarnaast zijn er in de eerste maanden als de kleine er is, nog weinig problemen te zien zijn, aangezien de baby dan nog vooral in bed of in de box ligt en dus nauwelijks contact heeft met de hond. Op het moment dat je kindje gaat rondkruipen, lopen of alles wilt pakken wordt het vaak een grotere uitdaging. Wat nu als je hond gromt naar de baby.

Als je je hond van begin af aan goed kunt aansturen in het contact met je baby, dan heb je daar al een hele grote winst behaalt.

Voor jezelf, je partner en de hond is het dus verstandig om op tijd te beginnen met de voorbereiding. Er staat jullie een grote verandering te wachten. Indien je dit goed voorbereidt ga je met veel vertrouwen de eerste ontmoeting tegemoet en loop je niet midden in de kraamweek tegen problemen aan.

Wat mag je verwachten van het Baby&Hond programma?

In 6 modules bereidt je jezelf, je partner en je hond goed voor op de komst van de kleine. Jullie gaan samen een script doornemen voor de eerste ontmoeting, zodat deze onvergetelijk wordt en gaat zoals jullie dat nu voor jullie zien. Daarnaast gaan jullie afspraken maken, zodat het voor iedereen duidelijk is waar hij aan toe is. Jullie ontdekken welke feiten en fabels er kloppen en welke niet. Tijdens het programma gaan jullie leren hoe je kunt zorgen dat de kraamvisite relaxt verloopt voor jullie zelf, voor de hond, maar ook voor de visite en leren jullie waarom de hond doet wat hij doet, zodat je nog tijd hebt om gedrag te veranderen.

Voor meer informatie over het programma:
https://onlineaanbod.hondengezin.nl/baby-hond/

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs