Mag je van een kind met de leeftijd van 2 jaar hetzelfde verwachten als van een kind van 6 jaar?

Mag je van een kind met de leeftijd van 2 jaar hetzelfde verwachten als van een kind van 6 jaar? Kan een kind van 6 de hond alleen uitlaten? En mag je verwachten dat een 2-jarige snapt dat hij de hond met rust moet laten als deze gromt of hapt?

Ik denk dat bijna iedereen wel begrijpt dat je een kind van 6 jaar niet alleen op pad stuurt om de hond uit te laten, maar hoe komt het toch dat de 2-jarige maar niet snapt dat de hond het niet fijn vindt als hij te dichtbij komt?

Ik zal hier per leeftijdscategorie uitleg over geven. Want wat mag je nu wel en wat niet verwachten?

Kind 0-2 jaar

Kinderen jonger dan 2 jaar willen van alles aanraken, voelen en proeven. Ze hebben weinig besef van hun eigen lichaam, waardoor ze zichzelf en anderen makkelijk pijn doen. Je kunt ze het dus niet kwalijk nemen als ze met hun handje hardhandig de vacht van de hond vastpakken en niet meer loslaten. Honden hebben vaak veel moeite met deze leeftijd, omdat een kind hele grote fysieke sprongen maakt, van nauwelijks iets kunnen, naar uiteindelijk lopen.

Kind 2-4 jaar

Peuters worden steeds minder afhankelijk van ons, zitten vol initiatieven en willen alles zelf doen. Ze ontdekken dat ze een eigen persoon zijn en zijn vooral met zichzelf bezig, wat ervoor zorgt dat er vaak strijd is over spullen en het zelf willen bepalen van zaken.

Omdat een peuter zo in zijn eigen bubbel leeft, is hij niet in staat om het verdriet en pijn van de ander te voelen. Het is dus niet een kwestie van ongehoorzaam zijn en de hond expres pijn doen, maar het komt niet in hem op dat de hond pijn heeft. Daarnaast neemt zijn vertrouwen toe en hij ziet overal dingen die hij wil proberen, ook als het niet mag. Vooral in deze leeftijdscategorie vinden veel incidenten plaats.

Kind 4-6 jaar

kind en hond

Nu hij kleuter is, is hij beter in staat om emoties te begrijpen en te herkennen bij iemand anders. Maar er zijn nog heel veel situaties en emoties die ze niet begrijpen. Kleine, niet zeer uitgesproken emoties zijn bijvoorbeeld nog lastig te herkennen. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet van een kleuter mag verwachten dat hij kleine stress signalen van de hond herkent.  

Stoeipartijtjes tussen hond en kind eindigen vaak in tranen, net als tussen kinderen onderling. Verbieden heeft vaak weinig zin, omdat ze toch de uitdaging opzoeken. Belangrijk is om ze een activiteit aan te bieden die ze samen, op een veilige en leuke manier kunnen doen met de hond.

Kind 6-8 jaar

Het kind leert steeds beter oorzaak en gevolg aan elkaar koppelen. Hij wordt zelfstandiger en verlangt ook naar meer zelfstandigheid. Hem alleen thuislaten met de hond is echter nog geen goed idee omdat hij in moeilijke situaties nog niet goed kan handelen. Wel kunnen ze een volledig zelfstandige taak krijgen in de verzorging van een hond.

6-8-jarigen zijn vaak streng voor zichzelf en stellen hoge eisen.

Het kan voor een kind hard aankomen, wanneer een activiteit met de hond niet lukt. De frustratie kan behoorlijk oplopen als de hond bijvoorbeeld weigert naar hem toe te komen.

Ze begrijpen steeds beter oorzaak en gevolg, waardoor ze eerst nadenken voor ze iets doen. Dit zorgt er voor dat gedrag beter voorspelbaar wordt.

Kind >8 jaar

Kinderen van 8 jaar hebben een groter verantwoordelijkheidsgevoel, maar toch kun je ze nog niet alles alleen laten doen zoals bijvoorbeeld de hond uitlaten of alleen laten met de hond. Geef kinderen in deze leeftijd meer keuzes m.b.t. de verzorging van de hond en laat ze meedenken. Ze vinden het anders al snel saai, omdat het niet past bij wat ze al kennen en kunnen.

Wil je meer weten over de ontwikkelfases van kinderen en welke activiteiten hierbij passen? In de Spellengids vind je hier alles over terug.

mak je je soms zorgen over bepaalde situaties? Volg dan de online training Ontdek de 5 risico’s zodat je direct meer veiligheid kunt creรซren.

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs