kind en hond

Rangorde tussen kind en hond. Bestaat dit eigenlijk wel?

Uitspraken over rangorde tussen kind en hond worden vaak gedaan door hondeneigenaren die goedbedoeld advies willen geven.

‘’Hij weet dat hij een rang omlaag gaat als de baby er is en anders moeten we daarvoor zorgen door de hond niet het initiatief te laten nemen en hem strenger op te voeden.’’
‘’Honden moeten de laagste in rang zijn in het gezin. Dus een kind mag nooit lager in rangorde staan of zitten dan een hond.’’ (ik vraag me af hoe je dit in praktijk doet en aangezien ik een beelddenker ben, zie ik het helemaal voor me 🙈)
Gelukkig is dit helemaal niet aan de orde. Honden zijn niet bezig om ranghogere te worden. Dit is inmiddels een zeer achterhaalde theorie. Waarschijnlijk komt dit nog voort uit het feit dat honden vaker reageren op kinderen dan richting volwassenen. Of sommige honden die normaal heel relaxt zijn met volwassenen, maar onrustig zijn en stress laten zien als er kinderen zijn.

Als het geen rangorde probleem is, waarom heeft mijn hond moeite met kinderen?

Kind en hond

Kinderen en zeker kleine baby’s die nog niet lopen, zien er voor honden maar vreemd uit. Ze lopen niet, maken vreemde geluiden en bewegen heel houterig. Daarnaast zijn ze zo klein dat ze de honden recht in de ogen aankijken, wat voor honden heel onprettig voelt. Doordat ze zo anders er uit zen en doen vinden veel honden kinderen heel spannend. Honden hebben daarnaast ook een mega aantrekkingskracht op kinderen wat er voor zorgt dat kinderen graag naar een hond toe willen om contact te maken. Het is dus heel belangrijk om te zorgen voor veiligheid, voor zowel de hond als de kinderen. Dit kan betekenen dat er aanpassingen gedaan moeten worden in huis of dat er getraind moet worden zowel met de hond als ook met de kinderen.

Waarom gromt mijn hond tegen mijn kind?

Een hond die gromt tegen kinderen is dus niet met rangorde bezig, maar wilt afstand vergroten, omdat hij het veel te spannend vindt. Wil je weten wat je moet doen als je hond gromt tegen je kind? Lees dan Hier de blog.

Wil je tips over hoe je kinderen en honden veilig kunt laten samen leven? Ontvang de video met 10 tips

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs