- Je gaat met je pup naar de hondenschool, want het is belangrijk om te socialiseren.
- Je laat je pup snuffelen aan vreemde honden die je tegen komt op straat, zodat hij leert dat er andere honden zijn.
- Je laat je hond met andere honden spelen die je tegen komt, zodat hij sociaal wordt.
- Je vindt het belangrijk dat je pup kan spelen op de hondenschool, want dan is hij lekker moe naar de les en hij vindt het leuk.
- Je neemt je hond overal mee naartoe, het liefst zoveel mogelijk plekken, om te socialiseren met alles wat hij tegen komt in zijn leven, maar je ziet dat hij het heel erg spannend vindt.
Laten we voorop stellen dat iedereen het beste met zijn hond/puppy voor heeft.
Maar wist je dat je puppy ook prima kan socialiseren als hij niet direct lichamelijk contact maakt met een andere hond? Honden hebben een fantastisch goede neus en kunnen op afstand prima contact maken met andere honden. Het is juist fijn als je hond leert dat hij niet naar alle honden toe kan, maar leert dat hij niks moet met andere honden. Honden die aan de lijn contact maken leren vaak dat ze mogen trekken aan de lijn en kunnen niet vluchten als de situatie te spannend wordt. Hierdoor wordt er over de grens van de hond heen gegaan, met alle ellende van dien.
Als je je hond samen wilt laten spelen met andere honden, weet dan met welke honden je dit kunt doen. Doe dit met stabiele volwassen honden, zodat je pup er goede dingen van leert. Wordt hij steeds omver gelopen of in een hoekje gedreven? Dan leert hij alleen dat andere honden niet leuk zijn. Dit zijn vaak de honden die uiteindelijk gaan uitvallen richting andere honden, omdat ze het zo eng vinden.
Er zijn veel eigenaren die het leuk vinden als de pups aan het begin of einde van de les op de hondenschool mogen spelen. Dit klinkt natuurlijk ook heel leuk, maar alles als dit met bepaalde spelregels gedaan wordt. De instructeur kijkt naar welke 2, maximaal 3 pups samen kunnen, jij bent er zelf bij om je pup te steunen als hij het te spannend vindt, het spelen gebeurd niet aan de lijn, maar los en je leert zelf goed kijken naar de lichaamstaal van de honden. Hierdoor leer je zelf wanneer je spel moet beëindigen als het niet meer leuk is, want dit moet tenslotte voor alle partijen leuk zijn en blijven.
Socialiseren met je pup doe je op een rustige plek, die bekend is voor je pup en waar niet al te veel prikkels tegelijk zijn.
Als je dit leest zie je dat de hondenschool dus geen ideale socialisatieplek is, wel goed natuurlijk voor al je vragen en het aanleren van nieuwe oefeningen. Er zijn veel andere honden, veel geuren en dan willen we vaak ook nog bepaald gedrag zien van onze hond, zoals een zit, lig, hier komen enz.
Als je je pup mee neemt naar een nieuwe plek om te socialiseren doe dat dan wel doordacht. Ga niet naar plekken toe waar je toch nooit gaat komen met je hond en kijk wat je pup aan kan. Ga niet socialiseren op allerlei plekken op één dag, maar biedt het gedoseerd aan. Als je pup het spannend vindt, zorg je dat je er voor hem bent, neem je afstand of pak je hem lekker bij je om samen alles te bekijken. Laat je pup het in ieder geval niet zelf uitzoeken.
Sommige ervaringen zijn voor een hond zo traumatisch dat je ze er bijna niet meer uit krijgt. Je ziet dit met regelmaat als pups in de angstfase (+-3-6 maanden) zitten en maken dan iets spannends mee. Het omver lopen of benaderd worden door een andere hond is hier een goed voorbeeld van.
Hoe herken je leuk spel?
- Rolwisselingen
Belangrijk is om te zien of er rolwisselingen plaats vinden. Eerst zit de een achter de ander aan, het volgende moment is het omgedraaid. Dan ligt die ene op de grond, het volgende moment is dat de ander. Als deze rolwisselingen niet er niet zijn, moet je je afvragen of de ene hond niet teveel zijn zin doordrijft en de andere hond het nog wel leuk vindt. - Pauzes
Pauzes horen bij spel. Honden die spelen, zullen regelmatig even een momentje stil staan even afstand nemen en aftasten of beide partijen nog verder willen spelen. - Spelboog
Honden gebruiken tijdens spel vaak spelbuigingen. De spelbuiging vindt plaats voordat het spel begint, of tijdens het spel als er even pauze is geweest. - Handicapping
Als er sprake is van grote verschillen in de spelende honden (bijv. een pup en oudere hond of grote en kleine hond) zal de grotere hond zich vaak aanpassen door zichzelf een ‘handicap’ te geven. Denk bijvoorbeeld aan een volwassen hond die gaat liggen (zich klein maakt) om met een pup te spelen. - Losse bewegingen
Bij spel horen daarom losse bewegingen, vloeiende bewegingen en ontspannen lichaamstaal. Laat een hond veel stress-signalen zien, zie je strakke, gespannen bewegingen of worden bewegingen heel langzaam of verstijft een hond. Onderbreek dan het spel. - Speelstijlen
Het is goed om te weten dat er verschillende speelstijlen zijn. Sommige honden vinden spel met veel lichaamscontact leuk, andere honden vinden het veel leuker om samen rondjes te rennen of liggend op de grond een beetje te bekvechten. Het kan daarom zijn dat je hond wel heel graag met de een bepaalde hond speelt, maar niet met de andere. Kijk dus goed naar de speelstijl van jouw hond. Je ziet ook vaak dat honden van hetzelfde ras dezelfde speelstijl hebben.
Je ziet dat er tijdens spel dus rekening gehouden moet worden met veel factoren. Houdt hierbij rekening dat jij de verantwoording hebt over jouw hond en dus beslist of je het nog verantwoord vindt om hem door te laten spelen. Heb je een hond die steeds een andere hond pest, dan doe je er verstandig aan je hond aan te lijnen en door te lopen. Zie je dat jouw hond steeds ondersteboven gelopen wordt of veel stress-signalen laat zien, neem je je hond ook mee. Ben er voor je hond en bescherm hem indien dit nodig is ook al krijg je commentaar van de eigenaar van de andere hond.
Bovenstaande geldt niet alleen voor pups, maar ook zeker voor pubers en vele volwassen honden!
Dus:
- Weet dat socialiseren prima op afstand en aan de lijn kan in je eigen omgeving.
- Laat je hond niet zomaar met elke hond spelen.
Als je je hond laat spelen, ben er dan bij, zodat je steun kan bieden of het spel kunt stoppen als je hond of jijzelf je er niet meer prettig bij voelt. - Laat je hond niet aan de lijn spelen.
- Als je je hond laat spelen, doe dit dan met 1 of 2 andere honden die je kent.
- Steun je hond als je kennis gaat maken met nieuwe dingen of als hij bepaalde dingen spannend vindt.
- Herken leuk spel en weet wanneer het beter is om het spel te beëindigen.
- Leer heel goed lichaamstaal herkennen, zodat je op tijd in kunt grijpen indien nodig.
- Sta stevig in je schoenen, aangezien je geregeld goedbedoeld advies zult krijgen van je buurman, andere hondeneigenaar of van familie en vrienden. Het is JOUW hond dus jij bent degene die bepaalt wat je wel en niet wilt met je hond.