Oud & Nieuw komt steeds dichterbij…

Gelukkig mag er dit jaar geen groot vuurwerk door particulieren afgestoken worden, maar toch is er met enige regelmaat vuurwerk te horen. Bereid je zelf en je hond voor, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voorbereiding van een jonge hond op de eerste oud en nieuw:

Veel nieuwe eigenaren krijgen hun pup in het voorjaar. Veel pups zitten rondom een half jaar in de angstfase en deze valt dan vaak rond oud en nieuw. In deze periode wil je niks forceren, maar rond oud en nieuw is dit natuurlijk erg lastig.

Indien mogelijk, zoek een vuurwerk vrije zone op om deze gevoelige periode van je pup door te komen. Hem mee naar buiten nemen om er eens goed kennis mee te maken (socialiseren) is in deze fase niet slim om te doen. Mocht je pup er erg van schrikken heb je een trauma voor zijn leven.

Bouw een goede band op met je pup door regelmatig fijn te wandelen, te spelen en gehoorzaamheidsoefeningen te doen of puppytraining te volgen.

Troosten of niet?
Het leervermogen bij angst is 0. Laat je hond, als hij dat wilt, bij je zitten en blijf zelf ontspannen en houdt normale routines aan. Mocht hij liever onder de bank gaan liggen dan is dat natuurlijk ook prima. Kijk goed naar waar je hond zich prettig bij voelt.

Tips voor een rustige jaarwisseling

  1. Laat de hond overdag lang uit op een rustige plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken, zodat hij lekker moe is.
  2. Geef hem veel afleiding bijvoorbeeld met een kauwstaaf, Kong of voerspelletjes. Begin hier โ€˜s middags al mee.
  3. Sluit gordijnen op tijd.
  4. Zet radio of tv aan.
  5. Laat je dier zelf een rustig plekje opzoeken.
  6. Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en doe gewoon de dingen die je normaal ook zou doen.
  7. Steun je hond door hem af te leiden en samen te spelen of door er gewoon te zijn.


Extra hulpmiddelen bij milde angst

  • Adaptil
  • Zylkene

Bij acute stressmomenten kun je Sileo gebruiken.

Angst voor harde geluiden kan generaliseren. Dit betekend dat de hond in eerste instantie alleen bang was voor bijvoorbeeld vuurwerk en dat dit zich uit gaat breiden naar onweer of langsrijdende vrachtwagens enz.Ondanks dat oud&nieuw รฉรฉn maal per jaar plaats vindt, is het slim om je hond hier zo goed mogelijk doorheen te loodsen, zodat hij niet gaat generaliseren met andere harde geluiden.

Voor honden die nog lang na oud en nieuw klachten houden of gegeneraliseerde angst hebben wordt Clomicalm geadviseerd i.c.m. training.

๐—š๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ถ๐—ฑ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐˜‡๐—ฎ๐—บ๐—ฒ ๐˜€๐˜๐—ผ๐—ณ ๐—”๐—ฐ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—บ๐—ฎ๐˜‡๐—ถ๐—ป๐—ฒ!

Alvast een fijne en rustige jaarwisseling gewenst!

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs