kind en hond

Waarom de liefste hond het grootste risico kan vormen?

Je herkent misschien wel de uitspraak: ”Ooh mijn kinderen mogen alles bij onze hond, hij vindt het allemaal prima. Ze kunnen over hem heen kruipen, in de mand gaan zitten en hij doet niks!” Dit zijn de liefste honden waar dit artikel over gaat. Want als ze alles toelaten, waarom vormt juist deze hond dan toch een risico?

Indien er kinderen bij een minder vriendelijke hond komen, wordt meestal duidelijk tegen kinderen gezegd om die hond met rust te laten. Deze hond krijgt meer ruimte en rust, omdat het risico dat er iets gebeurd groter is. De meeste volwassenen vinden het lastig om de hond meer ruimte te geven t.o.v. kinderen omdat we natuurlijk allemaal het liefst een hond in huis hebben die alles prima vindt, maar is dit ook wel zo eerlijk richting de hond?
Moet een hond namelijk maar alles tolereren van kinderen?
Elke hond heeft rust en ruimte nodig. Dit betekend dat je als ouder een belangrijke taak hebt om de kinderen hierin aan te sturen. Als de hond in de mand ligt, mag het kind hier dan naartoe? Als de hond rustig aan het eten is wat doe je dan? Laat je je kind zijn gang gaan?

kind en hond

Even terug naar de allerliefste hond, die alles goed vindt. Vindt hij het echt wel oké? Kijk eens goed naar zijn lichaamstaal. Is hij heel relaxt of zie je toch een stukje spanning?
Ook deze hond heeft namelijk zijn grenzen. Het kan misschien jaren goed gaan, maar het kan zomaar zijn dat op een bepaalde dag zijn tolerantiegrens gepasseerd is. Hij heeft die dag al veel activiteiten ondernomen, er is misschien een stresssituatie geweest (of meerdere) of hij heeft pijn. Dan kan ook deze hond grommen en in een ernstigere gevallen snauwen of bijten.
Is deze hond dan ineens onvriendelijk? Op dat moment zie je dat misschien wel zo, want hij schaadt je vertrouwen aangezien het alle jaren goed is gegaan. Als je even tot rust komt en echt eens goed naar de situatie kijkt, zul je waarschijnlijk zien dat hij (voor een hond) heel logisch gereageerd heeft.

Natuurlijk ben je enorm geschrokken en is er een stuk vertrouwen afgebrokkeld. Maar dit is wel HET moment om meteen actie te ondernemen. Het liefst natuurlijk al voor dit soort situaties ontstaan, maar als er uiteindelijk echt iets voorvalt, dan kunnen we het niet meer ontkennen. De kans dat het nog een keer gebeurd, als er niks veranderd, is namelijk zeer reëel en kan dus zelfs de liefste hond een risico zijn, als de eigenaar geen actie onderneemt.

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs