hond gromt

Waarom gromt mijn hond naar mijn kind?

Waarom gromt mijn hond naar mijn kind?

Hond gromt

Op een bepaald moment gromt je hond ‘ineens’ naar je kind. Je schrikt er van en straft je hond. Het voelt toch niet helemaal oké. Maar wat gebeurde er nu eigenlijk en hoe kun je dit een volgende keer voorkomen?

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten waarom een hond gromt.

Een hond gromt om duidelijk aan te geven dat hij iets niet fijn vindt. Dit kunnen heel veel redenen zijn. Grommen is communicatie. Hij geeft op dat moment een duidelijke grens aan, om erger (zoals bijten) te voorkomen.

Dit is dus ook meteen de reden dat je grommen nooit moet straffen. Op het moment dat een hond gromt en hij wordt hier voor gestraft, zal hij een volgende keer in een zelfde situatie niet durven grommen, omdat hij bang is voor een correctie. Hij zal dan niet meer grommen, maar happen of bijten.

Het is echter ook belangrijk om te weten dat grommen bijna nooit uit het niks komt. Honden geven vaak al heel veel subtiele signalen voordat ze pas grommen. Het is heel belangrijk om deze signalen te leren herkennen, zodat je al eerder in kunt grijpen en je hond kunt helpen.

Waarom gromt de hond naar je kind?

Dit is om dezelfde reden als waarom hij dit naar een volwassene zou doen. Hij geeft een duidelijke grens aan. Het is echter wel zo dat een hond vaker naar een kind gromt, omdat kinderen in de ogen van een hond onvoorspelbaar zijn. Ze bewegen anders, maken andere geluiden en zijn vaak veel drukker. Honden vinden dit vaak niet prettig en geven dit in eerste instantie aan met subtiele signalen en als hier niet op gereageerd wordt gaat dit over in grommen.

Nu is het zo dat kinderen deze subtiele signalen bijna nooit opmerken en er dus geregeld te ver over de grens heen gegaan wordt van de hond. Er ligt hier dus een hele belangrijke taak voor de ouders. Leer deze signalen herkennen, maar leer ook de situaties kennen, waarin jouw hond zich niet prettig voelt in het contact met het kind.

In de online training: ontdek de 5 risico’s wordt er verder ingegaan op deze subtiele signalen en de situaties tussen jouw kind en hond. Hoe ga je er mee om en hoe houd je het veilig en leuk?

Wat als jouw hond toch gromt naar je kind?

Het beste wat je op zo’n moment kunt doen is de hond uit de situatie halen (op een rustige manier), zodat je eerst zelf even tot rust kunt komen en omdat je op deze manier meteen meer veiligheid creëert. Als je weer rustig bent, ga dan eens goed bekijken wat er nu precies gebeurde. Waarom gromde je hond? Waren er misschien al kleinere signalen aan vooraf gegaan, zoals wegkijken, ogen dichtknijpen, gapen, tongelen (lippen aflikken), langzaam bewegen, oogwit laten zien, sluiten van de mond, gespannen lippen of bevriezen?

Grommen staat hoog in de agressie-ladder en is een van de laatste signalen die een hond zal geven alvorens te bijten.

Hoe voorkom je grommen in de toekomst?

Ga goed onderzoeken in welke situaties je hond zich niet prettig voelt t.o.v. je kind. Door deze helder te hebben, zorg je meteen voor meer veiligheid, omdat je deze situaties zoveel mogelijk probeert te voorkomen.

Creer leuke en veilige momenten

Ga samen met je kind op zoek naar leuke en veilige activiteiten die je hond samen met je kind kan doen.
Weet je niet goed welke activiteiten geschikt zijn? Vraag dan de Spellengids aan!

Zoals je hebt kunnen lezen heeft grommen naar kinderen niks te maken met rangorde, maar met situaties die de hond niet prettig vindt.

Zijn er bij jullie thuis ook wel eens situaties die niet helemaal lekker lopen? Neem dan contact met me op en ik help je graag verder. 

Deze video is een mooie aanvulling op bovenstaand verhaal. Hoe duidelijk moet een hond aangeven dat hij iets niet prettig vindt? Veel honden moeten veel incasseren voor ze duidelijk hun grens aangeven, maar het is aan ons als hondeneigenaar en ouder onze verantwoordelijkheid om onze honden en kinderen veilig te houden.

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs