Waarom is mijn hond bang voor de baby?

De komst van een baby is een grote verandering voor iedereen, ook voor de hond! Door al deze veranderingen kan je hond bang reageren als je de baby voor het eerst aan hem voorstelt, maar ook tijdens de zwangerschap kan de hond al ander gedrag vertonen.
De aandacht zal verdeeld gaan worden, de woonkamer ziet er anders uit door de box die er staat en de hond krijgt misschien een nieuwe plek in huis. Maar ook tijdens de zwangerschap veranderd er al van alles en dit merkt de hond op door de reuk, maar ook doordat dingen anders gaan dan anders of dat de eigenaar zich anders gedraagt.

Maar even terug naar het moment dat de baby er is. Je wilt graag je baby voorstellen aan je hond, maar je hond loopt weg en wilt er niks mee te maken hebben. Daar gaat dan je mooie eerste ontmoeting, zoals je deze voor je zag. Het kan gebeuren dat de hond volledig overladen is met nieuwe geuren, geluiden en situaties op het moment dat de kleine geboren is en dat hij echt even tijd nodig heeft om te mogen wennen. Geef hem deze tijd en ga niks forceren en probeer de eerste ontmoeting op een ander moment nog eens te herhalen. Misschien wilt de hond dan wel toenadering zoeken.

baby en hond eerste ontmoeting

Dan komt er een moment dat de kleine gaat kruipen en verandert er weer van alles. De kleine kan zelf toenadering zoeken tot de hond. Iets wat veel honden onwijs spannend vinden en als hier niet goed in gemanaged wordt, met misschien een grom of hap tot gevolg.

Waardoor komt dit?

Kleine kinderen worden door de hond niet gezien als kleine volwassene. Ze maken namelijk rare geluiden, ze bewegen vreemd en lopen nog niet. Voor een hond is dit dus een heel ander soort wezen. Als hij nooit is opgegroeid met kleine kinderen, zal hij niet goed weten wat hij hiermee moet. Hij zal misschien angstig zijn en op het moment dat de kleine te dichtbij komt zal hij kunnen grommen of happen.

Door tijdens de zwangerschap al te gaan oefenen met babygeluiden en een pop bijvoorbeeld kun je gaan kijken hoe je hond hier op reageert en kun je nog aan de slag om het gedrag te veranderen. Wil je de beste start voor zowel je hond als de baby? Meld je dan aan voor het Baby&Hond programma.

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs