Wat als je kind op straat een hond tegen komt!?

Wat leer jij jouw kind als het op straat een hond tegen komt?

Laatst heb ik gevraagd wat men hun kinderen heeft aangeleerd. Hier kwamen verschillende antwoorden op zoals:

Wij blijven staan en ik leer mijn kind alleen te kijken en geniet daar enorm van. Maar mensen dringen hun hond dan bijna op aan ons… terwijl alleen kijken al zo leuk is!
Ps. Overigens leer ik hem direct alle rassen!

OF Ik twijfel nog. Eerst leer ik haar te wachten. Sowieso eerst vragen aan de baas. Dan mag ze met haar handje onder de neus vragen of ze mag aaien. Maar ik vind het doodeng!
Eng vind ik dat ik een andere hond aan de lijn bij zijn baas VS mij met de hond aan de lijn niet durf te vertrouwen. En dan ook nog mijn kind wil begeleiden in het contact.
Wat ik liefst doe is eerst zelf het hondje mij laten snuffelen. Dat ik zelf al weet hoe en wat. Maar ik wil zowiezo alles nog voordoen in deze leeftijd, gaat dus vanzelf.

Ik zelf heb Jop geleerd dat hij niet naar andere honden toe mag. Dit klinkt misschien wel heel ongezellig, maar het geeft hem wel heel veel duidelijkheid. Hij is 3 jaar en voor hem is het nog onmogelijk om in te schatten of een hond het wel of niet leuk vindt om geaaid te worden. Dit is voor volwassenen zelfs lastig. Daarbij zitten de meeste honden aan de lijn en kunnen ze dus niet weg als ze de situatie niet prettig vinden. Veel mensen vinden dat hun hond geaaid moet kunnen worden door iedereen. Vaak goed bedoeld door de eigenaar, maar de meeste honden vinden lichamelijk contact, zeker met vreemde mensen, laat staan met kinderen, niet prettig
Als ik dan tegen mensen zeg dat Jop niet naar andere honden toe mag, kijken mensen soms raar op. Als ik ze vervolgens uit leg waarom ik dit doe, zie je het kwartje vallen. Als hij straks ouder is kan ik hem hier wat meer ruimte in geven, maar lichamelijk contact met honden buiten vind ik niet nodig. Daarbij vindt ik vreemde honden sowieso een no-go (ook voor volwassenen), omdat ik zelf niet kan inschatten hoe die hond in zijn vel zit. Hij lijkt er misschien vrolijk uit te zien, maar er kan altijd van alles spelen (pijn, stress, trauma), wat niet direct zichtbaar is. En dat maakt het gevaarlijk.

Er zijn naast het directe contact ook voldoende alternatieven die je je kind aan kunt bieden als je een andere hond tegen komt. Leuk voor de hond, aangezien die niet aangeraakt hoeft te worden en voor kinderen heel leerzaam. Je kunt hierbij denken zoals bovenstaande, gewoon samen kijken. Wat voor kleur heeft de hond, welk ras (afhankelijk van de leeftijd ๐Ÿ˜‰), is het een grote of kleine hond en bij oudere kinderen zou je kunnen vragen of de hond er blij uit ziet of juist niet en waar ze dat aan kunnen zien.
Als je kind er toch naar toe wilt, kun je duidelijk aangeven dat dat niet kan en geef hem dan een alternatief, zoals hier boven beschreven staat. Samen kijken naar de hond is zo leuk en je krijgt de leukste gesprekken met je kind.

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs