Wat moet ik doen als mijn hond naar mijn baby of kind gromt?

De eerste reactie van de meeste mensen, als een hond naar een baby of een kind gromt, is de hond corrigeren door boos te worden, de hond weg te sturen of zelfs een tik te geven. Het is vaak een snelle reactie op de emotie die dan naar boven komt, want niemand wilt dat zijn hond gromt naar een baby (of kinderen).

Het beste wat je op zoโ€™n moment kunt doen is de hond uit de situatie halen (op een rustige manier), zodat je eerst zelf even tot rust kunt komen en omdat je op deze manier meteen meer veiligheid creรซert. Als je weer rustig bent, ga dan eens goed bekijken wat er nu precies gebeurde. Waarom gromde je hond? Waren er misschien al kleinere signalen aan vooraf gegaan, zoals wegkijken, ogen dichtknijpen, gapen, tongelen (lippen aflikken), langzaam bewegen, oogwit laten zien, sluiten van de mond, gespannen lippen of bevriezen?
Grommen staat hoog in de agressie-ladder en is een van de laatste signalen die een hond zal geven alvorens te bijten.

hond gromt naar kind

Waarom gromt mijn hond naar mijn baby of kind?

Een hond die gromt geeft aan dat hij iets niet prettig vind. Babyโ€™s (maar ook kinderen) zijn in de ogen van veel honden onvoorspelbaar. Ze maken vreemde geluiden, bewegen houterig of kruipen. Voor een hond kan dit als zeer spannend ervaren worden. Als dit niet goed aangestuurd wordt en een hond toch steeds benadert wordt door een baby, begint dit vaak met kleine signalen, zoals bijvoorbeeld wegkijken en/of oogwit laten zien. Mocht hier niet op gereageerd worden dan kan een dergelijke situatie escaleren en kan een hond grommen of zelfs happen. Tijdens het Baby&Hond programma wordt lichaamstaal van de hond behandelt, zodat je weet waar je op moet letten en wanneer je in moet grijpen.

Wat is de reden dat je een hond niet mag straffen voor het gegrom?

Grommen is communicatie. Als je hem hiervoor straft, leert hij dat grommen niet meer mag. Mocht hij weer in eenzelfde situatie komt, kan het zijn dat hij niet meer durft te grommen, omdat hij bang is voor de correctie, en zal hij direct bijten zonder waarschuwing. Ga dus goed kijken of er misschien al eerder signalen te zien zijn en zorg dat je de situatie gaat managen, zodat je meteen veiligheid creรซert en zulke situaties niet meer kunnen ontstaan.

Heeft jouw hond wel eens naar een kind gegromd of zie je wel eens stress-signalen als jouw kind in de buurt komt van de hond? Ga hiermee aan de slag en ga niet wachten tot het vanzelf over gaat.
Mocht je wel eens in een dergelijke situatie zitten? Plan een telefonische afspraak in en ik help je graag verder naar meer veiligheid en gezinsgeluk.

Plan een telefonische afspraak

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs