ras gezinnen kinderen

Welk ras is het meest geschikt voor gezinnen met kinderen?

Er wordt regelmatig gesproken over een bepaalde ras wat geschikt is voor gezinnen met kinderen. Maar klopt dit eigenlijk wel? Bestaat deze ideale gezinshond?

Wanneer we het hebben over honden die kinderen bijten, denken we vaak aan de pittige rassen. Iedereen kent wel de verhalen van een losgebroken Stafford die een kind grijpt of de Rottweiler die een rennend kind pakt.

ras gezinnen kinderen

De overheid richt zich op de 20% van de bijtincidenten die buiten de huiselijke omgeving plaatsvinden. Wat binnen het gezin plaatsvindt, daar is de eigenaar verantwoordelijk voor en worden vaak niet geregistreerd. De Labrador die het eigen kind bijt, haalt het nieuws niet. Kinderen hebben net zo te vrezen van een beet van een Labrador als van een Rottweiler.

Veiligheid is belangrijk bij alle rassen!

Focus daarom op veiligheid tussen kind en hond bij ALLE honden. Kijk daarnaast eens goed naar de allerliefste hond, die alles lijkt goed te vinden. Vindt hij het echt wel okรฉ? Kijk eens goed naar zijn lichaamstaal. Is hij heel relaxt of zie je toch een stukje spanning? Ook deze hond heeft namelijk zijn grenzen. Het kan misschien jaren goed gaan, maar het kan zomaar zijn dat op een bepaalde dag zijn tolerantiegrens gepasseerd is. Heeft hij die dag al veel activiteiten ondernomen, is er misschien een stresssituatie geweest (of meerdere) of heeft hij pijn. Dan kan ook deze hond grommen en in een ernstigere gevallen snauwen of bijten. Is deze hond dan ineens onvriendelijk? Op dat moment zie je dat misschien wel zo, want hij schaadt je vertrouwen, aangezien het al jaren goed is gegaan. Als je even tot rust komt en echt eens goed naar de situatie kijkt, zul je waarschijnlijk zien dat hij (voor een hond) heel logisch gereageerd heeft. Natuurlijk ben je enorm geschrokken en is er een stuk vertrouwen afgebrokkeld. Maar dit is wel HET moment om meteen actie te ondernemen. Het liefst natuurlijk al voor dit soort situaties ontstaan, maar als er uiteindelijk echt iets voorvalt, dan kunnen we het niet meer ontkennen. De kans dat het nog een keer gebeurd, als er niks veranderd, is namelijk zeer reรซel.

Wil je meer inzicht in je eigen situaties tussen jouw kinderen en hond? Volg dan de online training.
Meld je aan voor de gratis video met 10 tips of plan een vrijblijvend telefonisch gesprek met mij in.

kind baby hond

Hee, ik ben Jonie

In deze blog lees je alle recente informatie die ik graag met je wil delen, om je nog meer te leren over honden en kinderen.

Als je meer over mij wilt weten klik dan hier.

meer blogs